Inget Farsta strand för Haninges pendlare

Samtliga direktlinjer till Gullmarsplan och stan räddas. Såväl buss 809, 809 C och 806 behåller Gullmarsplan respektive Stockholm C som slutstation. Det står nu klart sedan trafikförvaltningen slutligen sagt nej till Nobinas hårt kritiserade förändringsförslag.

Som Mitt i berättade tidigare under onsdagen skulle landstingets trafikförvaltning under dagen presentera hur man slutligen ställt sig till bussoperatören Nobinas förslag att göra Farsta strand som slutstation på busslinje 809 (Svartbäcken-Gullmarsplan), 809 C (Svartbäcken-Stockholm C) och 806 (Söderby-Gullmarsplan).

Och många Haningebor kan nu pusta ut.

Under tisdagen beslutade förvaltningen till sist att avslå förslaget om Farsta strand som ny knutpunkt för Södertörns busspendlare. Gullmarsplan och Stockholm C fortsätter vara slutstationer för de tre direktlinjerna ovan. Medan förvaltningen godkänner vissa av Nobinas neddragningar, så stoppar man de mest dramatiska förslagen helt.

”Förslag som trafikförvaltningen avslår är i huvudsak de som handlar om att ge befintliga linjer nya ändhållplatser längre ifrån innerstaden eller dra in linjer som går parallellt med en pendeltågslinje. Exempel på sådana linjer är till exempel linje 806, 809, 810 och 869″, skriver trafikförvaltningen på onsdagseftermiddagen.

Trafikförvaltningen skriver dock också att man fortsatt vill utreda Nobinas förslag:

”I ett skede där stora förändringar ska ske i spårtrafiken i och med Citybanans driftstart, är det viktigaste att säkerställa att den samlade kapaciteten i trafiksystemet utnyttjas på bästa sätt. Därför föreslår trafikförvaltningen i dessa fall att i stället fortsätta utreda förslaget”.

Mitt i har tidigare berättat att det sedan tidigare står klart att även direktbussarna 810 och 869 till Gullmarsplan räddas från nedläggning.

– Det kan bli att man fortsätter utreda förslagen, säger Hanna Wilkinson, pressinformatör på SL.

Nobina har motiverat vissa av neddragningarna med att ett av uppdragen från er på SL är att just inte låta busslinjerna konkurrera med pendeltåget, men där går ni nu helt emot Nobina?

Det har ju med att göra med den fasen vi befinner oss i. Citybanan börjar gå och spårtrafiken kommer ändras, då är det viktigaste att helheten blir bra. Det ligger inte i tiden att ta bort direktbussarna som går parallellt med tåget nu, men det kan bli så i framtiden, men just nu bestämmer man att inte göra det, säger Hanna Wilkinson.

Nobina har ju också hävdat att belastningen på Gullmarsplan måste minskas, och att det är därför man föreslagit Farsta strand som slutstation för flera linjer?

– Det är en ständigt ökande trafik på Gullmarsplan, det är vi fullt medvetna om, och det kan vara problematiskt att komma in och ut från Gullmarsplan. Särskilt när tunnelbanan mot Nacka börjar byggas om några år så blir det svårt med platstillgång. Det ska ju fungera på Gullmarsplan, annars måste man titta på hur man kan lägga om det. Men man måste ju först se hur det fungerar, säger Hanna Wilkinson.

Hela rapporten från förvaltningens beslut ser du här.

 

https://mitti.se/klart-inget-farsta-strand-for-haninges-pendlare/?tag=haninge